Costul întregului tratament poate fi achitat în rate fixe prin TBI Bank.

Ce este protetica dentară ?

Protetica este înlocuirea părților lipsă ale dinților, oaselor, gingiilor sau structurilor faciale. Există trei tipuri de proteză: proteză fixă ​​(coroane și punți) cimentată pe dinți sau implanturi, proteză mobila (proteze complete sau parțiale care sunt îndepărtate din gură de către pacient) și proteze maxilo-faciale (o parte mai complexa a ramurii în care nasul, ochii, alte părți ale feței sau ale corpului sunt înlocuite cu proteze). Medicii stomatologi generalişti realizează proceduri protetice, cu excepţia protezelor maxilo-faciale.

Protetica este înlocuirea părților lipsă ale dinților, oaselor, gingiilor sau structurilor faciale. Există trei tipuri de proteză: proteză fixă ​​(coroane și punți) cimentată pe dinți sau implanturi, proteză mobila (proteze complete sau parțiale care sunt îndepărtate din gură de către pacient) și proteze maxilo-faciale (o parte mai complexa a ramurii în care nasul, ochii, alte părți ale feței sau ale corpului sunt înlocuite cu proteze). Medicii stomatologi generalişti realizează proceduri protetice, cu excepţia protezelor maxilo-faciale.

Procedurile protetice complexe sunt adesea necesare din cauza pierderii semnificative a dinților, osului și țesuturilor moi. Planurile de tratament variază foarte mult. De asemenea, nevoia percepută de terapie protetică variază semnificativ, la fel ca și experiența medicilor stomatologi și a laboratoarelor care sprijină acești practicieni.

Protetica are de obicei o longevitate estimată direct legată de calitatea și tipul protezelor, complexitatea nevoii pacientului și igiena orală ulterioară. Acest aspect se discută cu medicul dentist specialist pentru a determina potențiala rentabilitate a terapiei propuse. Rolul medicului protetician se concentrează pe înlocuirea și restaurarea estetică a dinților. Specialiștii în protetică sunt pregătiți pentru a gestiona o mulțime de situații clinice ce ține de reabilitarea funcțiilor estetice și masticatorii.

Tipuri de proteze dentare

Exista mai multe tipuri de proteze dentare. Acestea pot fi:

  • Protezele fixe

Cel mai popular tip de proteze fixe sunt coroanele. În acest fel, puteți restaura dintele atât parțial, cât și complet cariat (cu condiția ca rădăcina să fie sănătoasă fără indicații de extracție). Coroana este ca un un capac, care repetă cu exactitate forma dintelui afectat și îl acoperă complet,  protejându-l de distrugeri și influențe externe. Coroana dentară este fixată ferm cu ciment special.

În cazul în care lipsesc mai mulți dinți, se recomandă punțile dentare. Cu ajutorul lor, puteți completa chiar și golurile formate ca urmare a extracției dentare. Puntea dentară este atașată de dinți vecini sănătoși, care sunt de asemenea acoperiți cu o coroană și necesită șlefuire preliminară. În cazul patologiilor complicate ale cavității bucale, implanturile sunt folosite ca suport pentru punți.

  • Proteze mobilizabile

În cazul unui număr mare de dinți lipsă și incapacitatea de a insera implanturile dentare, se recomandă protezele parțiale scheletizate cu sisteme speciale de prindere9 capse, culise etc. Sistemele speciale sunt aproape invizibile, asigurand in acelasi timp o stabilitate excelenta a protezei.

  • Protezarea mobilă totală

Mai este cunoscută și ca “proteză completă” deoarece poate sa inlocuiasca toti dintii lipsa de pe cele doua parti ale maxilarului. Aceasta se poate purta la o luna dupa realizarea extractiilor dentare. In practica stomatologica se intalnesc: proteze totale conventionale (acestea pot fi plasate dupa extragerea tuturor dintilor si dupa ce tesuturile gingivale sunt 100% vindecate) si proteze totale imediate (ce pot fi plasate imediat dupa ce toti dintii au fost extrasi, deoarece inainte de aceasta procedura, dentistul masoara si face mulajul maxilarului). Astfel de proteze redau functionalitatea si asigura o estetica buna, imbunatatind in mod vizibil calitatea vietii persooanelor care si-au pierdut dintii naturali.

Cum se îngrijește proteza dentară?

Menținerea protezei într-o stare curată este esențială pentru a vă menține gura sănătoasă și pentru a vă asigura că proteza dvs. vă va servi pe o perioadă mai lungă de timp. Există o gamă largă de moduri de curățare a protezelor dentare, inclusiv tablete, creme și chiar produse de curățare cu ultrasunete. Medicul nostru vă va îndruma către o igienă corespunzătoare care va păstra proteza într-o stare impecabilă o perioadă mai lunga de timp.

Îngrijirea coroanelor și punților

Lucrările de restaurare complexă trebuie îngrijite bine – aceasta include periajul de două ori pe zi, dar și îndepărtarea plăcii dentare între și de sub restaurări. Vă recomandăm să folosiți ața dentară pentru a face acest lucru – este special concepută pentru a curăța sub și în jurul punților și coroanelor, iar pentru igiena spațiilor dintre dinți vă recomandăm periuțele interdentare. La INOVADENT veți găsi o gamă largă de produse, iar medicul nostru este pregătit sa va asiste la însușirea tehnicii corecte de igienizare.

Îngrijirea implanturilor

Implanturile sunt la fel ca dinții, își pot pierde atașarea osoasă dacă nu sunt îngrijite cu grijă. Din nou, există o gamă de produse care vă ajută să vă păstrați implanturile curate, discutați cu medicul dentist sau specialis despre ce este mai bine să utilizați.

La INOVADENT toți medicii sunt gata sa vă ajute pentru a reface zâmbetul perfect. Specialiștii noștri au o educație continuă și sunt la zi cu toate noutățile pentru a găsi soluții de tratament pentru fiecare problemă. Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți citi și alte articole