Costul întregului tratament poate fi achitat în rate fixe prin TBI Bank.

Ce este Parodontita și Cum Se Poate Preveni

Parodontita este o afecțiune dentară comună care afectează gingiile și osul care susțin dinții. Ea poate duce la inflamație, sângerări gingivale, retragerea gingiilor și, în cele din urmă, la pierderea dinților. Cu toate acestea, există metode eficiente de prevenire a acestei probleme grave de sănătate orală. În acest articol, vom explora ce este parodontita și cum puteți să o preveniți.

Ce este Parodontita?

Parodontita este o boală inflamatorie care afectează țesuturile care susțin dinții, în special gingiile și osul maxilarului și mandibulei. Această afecțiune apare atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinți și se transformă în tartru, ceea ce irită gingiile și poate duce la inflamație.

Simptomele comune ale parodontitei includ:

 • Gingii sângerânde la periajul dinților sau la folosirea aței dentare.
 • Gingii roșii, umflate sau dureroase.
 • Retragerea gingiilor, ceea ce poate duce la apariția dinților mai lungi.
 • Mirosul neplăcut al respirației (halenă).
 • Dureri la mestecare.
 • Pierderea dinților.

Cum se Poate Preveni Parodontita?

Prevenirea parodontitei este esențială pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung. Iată câteva sfaturi cheie pentru prevenirea acestei afecțiuni:

 1. Igienă Orală Riguroasă: Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi și utilizați ață dentară zilnic. Igiena orală corectă ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și previne acumularea de tartru.
 2. Vizite Regulate la Dentist: Programați-vă vizite regulate la dentist pentru curățări profesionale și examinări. Dentistul vă poate ajuta să identificați problemele la un stadiu incipient și să le trateze.
 3. Obiceiuri Alimentare Sănătoase: Consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați poate crește riscul de parodontită. Optați pentru o dietă echilibrată și limitați consumul de alimente procesate și dulciuri.
 4. Evitați Fumatul: Fumatul crește riscul de parodontită. Renunțarea la fumat poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății gingiilor și a dinților.
 5. Gestionarea Stresului: Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar și crește riscul bolilor gingiilor. Practicarea tehnicilor de reducere a stresului, cum ar fi yoga sau meditația, poate ajuta.

Parodontita este o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale și generale. Prin menținerea unei igiene orale riguroase și prin vizite regulate la dentist, puteți preveni sau gestiona această problemă. Nu ezitați să discutați cu dentistul dvs. despre măsuri suplimentare de prevenire și tratament, dacă este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți citi și alte articole