Costul întregului tratament poate fi achitat în rate fixe prin TBI Bank.

Te-ai întrebat vreodată ce este fluorul și de ce este important pentru dinți?

Fluorul este un element chimic prezent în natură, iar rolul său în menținerea sănătății dentare este bine cunoscut de către profesioniștii din domeniul stomatologiei. Dar pentru majoritatea oamenilor, acest mineral rămâne o enigmă. În acest articol, vom explora ce este fluorul, cum acționează asupra sănătății orale și de ce este atât de important pentru dinții noștri.

Ce Este Fluorul?

Fluorul este un element chimic ce face parte din grupa halogenilor și se găsește în mod natural în apă, sol și în diverse resurse minerale. Este prezent în cantități variabile în sursele de apă potabilă, iar concentrația sa poate varia de la loc la loc.

Cum Acționează Fluorul în Protejarea Dinților?

Fluorul are un rol crucial în protejarea sănătății orale prin două mecanisme principale:

  1. Repararea și remineralizarea: Fluorul ajută la remineralizarea smalțului dentar. Atunci când smalțul este supus atacului acidilor din placa bacteriană sau din alimente, se pot forma mici leziuni numite carii dentare. Fluorul ajută la repararea acestor leziuni, restabilind mineralele pierdute din smalț și consolidând structura dentară.
  2. Prevenirea demineralizării: Fluorul reduce susceptibilitatea smalțului la demineralizare. Atunci când resturile alimentare sunt descompuse de bacteriile din gură, ele produc acizi care pot afecta smalțul. Fluorul împiedică procesul de demineralizare, protejând astfel dinții de carii.

Cum se Poate Beneficia de Fluor?

Există mai multe modalități prin care puteți beneficia de efectele pozitive ale fluorului:

  1. Apă potabilă fluorizată: Mulți furnizori de apă adaugă fluor la sursa de apă potabilă pentru a spori sănătatea dentară a comunității.
  2. Pastă de dinți cu fluor: Utilizarea regulată a pastei de dinți cu fluor este esențială pentru menținerea sănătății orale. Cei mai mulți dentiști recomandă folosirea unei paste de dinți fluorizate.
  3. Fluorizare profesională: La cabinetul dentistului, puteți primi tratamente de fluorizare profesională sub formă de gel sau spumă.
  4. Suplimente de fluor: În anumite cazuri, dentistul poate recomanda suplimente de fluor pentru a întări smalțul.

Atenție la Excesul de Fluor

Deși fluorul este esențial pentru sănătatea orală, consumul excesiv de fluor poate duce la fluoroză dentară, o afecțiune care poate provoca pete sau slăbirea smalțului. De aceea, este important să respectați recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății dentare și să nu exagerați cu suplimente sau consumul de apă fluorizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți citi și alte articole