Costul întregului tratament poate fi achitat în rate fixe prin TBI Bank.

Radiologie dentară digitală

Profesioniștii din domeniul stomatologic din ziua de azi folosesc din ce în ce mai mult radiografiile dentare digitale (raze X digitale) pentru a detecta, diagnostica, trata și monitoriza mai bine afecțiunile și bolile cavității orale.

Radiografia digitală este un tip de imagistică care utilizează senzori digitali cu raze X pentru a înlocui filmul fotografic tradițional, producând imagini computerizate îmbunătățite ale dinților, gingiilor și structurilor osoase.

Imaginile dentare digitale sunt realizate prin trei metode: metoda directa, metoda indirecta si metoda semi-indirecta. Metoda directă folosește un senzor electronic plasat în gură pentru a înregistra imagini.

Tehnica indirectă folosește un scanner de film cu raze X pentru a vizualiza radiografiile dentare tradiționale ca imagini digitale. Tehnica digitală semi-indirectă combină un senzor și un scaner pentru a converti razele X dentare în film digital.

Tipuri și utilizări ale radiografiilor dentare digitale

Radiografiile digitale dentare pot fi efectuate în interiorul (intraoral) sau în afara (extraoral) cavității orale. Radiografia intraorală, cea mai frecventă radiografie dentară, oferă detalii deosebite și sunt folosite pentru a detecta carii, a verifica stadiul dezvoltării mugurilor dentare și a monitoriza sănătatea dinților și a oaselor.

Radiografiile extraorale , sunt utilizate pentru a detecta dinții afectați, pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea maxilarului și pentru a identifica potențiale probleme la nivelul dinților, oaselor maxilare și articulațiilor  temporomandibulare (TMJ) sau altor oase faciale.

Tipurile de radiografii dentare intraorale includ:

Radiografiile bitewing – sunt utilizate pentru a detecta cariile interdentare și modificările densității osoase cauzate de bolile gingivale,  precum și pentru a determina potrivirea coroanelor sau restaurărilor dentare și integritatea marginală a obturațiilor dentare.

Radiografii dentare periapicale, retroalveolare -radiografia obtinuta surprinde in intregime toate componentele anatomice a 2-3 dinti alaturati si parodontiulu aferent. Se pot depista leziuni carioase, chisturi radiculare, leziuni parodontale si pulpoliti, resturi radiculare,traumatisme dentoalveolare, dinți neerupti sau in curs de eruptie, vizualizarea morfologiei radiculare, tratamente endodontice, rezecții apicale, cât și evaluarea implantelor dentare, postoperator.

Radiografia ocluzală-  este cea mai extinsă radiografie intraorală. Se realizează cu ajutorul aceluiaşi tip de echipament ca şi celelalte radiografii intraorale. Diferenţa este că receptorul de imagine este mult mai mare, cât toată arcada dentară a pacientului. Această radiografie are ca rezultat imaginea unei întregi arcade dentare. Este utilizată pentru diagnosticarea fisurilor palatine, chisturilor, abceselor, a dinţilor supranumerari şi incluşi.

Tipuri de radiografii dentare extraorale

Radiologia dentara extraorală se bazează pe un aparat performant ce se rotește în jurul capului, realizând radiografii care cuprind întreaga cavitate orală, inclusiv toți dinții de pe arcada superioră și inferioră, într-o singură imagine. Aceste radiografii sunt folosite la planificarea tratamentului pentru implanturi dentare, pentru a detecta molarii de minte afectați , eventualele patologii osoase (chisturi, tumori).

Ortopantomografia (OPG) sau radiografia panoramică captează imaginea intregii danturi și a maxilarelor, de la o articulație la alta, pe un singur film, cu o cantitate redusă de radiații și intr-un timp de examinare foarte scurt.

OPG oferă medicilor stomatologi date importante care nu pot fi observate la examenul clinic despre numărul, poziția, structura dinților erupți sau neerupți, a rădacinilor dinților, relația lor cu structurile de susținere și de vecinatate: sinus maxilar, canal mandibular, etc..

Radiografia cefalometrică digitală sau teleradiografia ajută la examinarea dinților în raport cu maxilarul și profilul pacientului. Medicii specialiști în ortodonție și ortopedie dento-facială, folosesc  acest tip de radiografie dentară pentru a elabora planurile de tratament.

Tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT) creează imagini 3D ale structurilor dentare, țesuturilor moi, nervilor și oaselor. CBCT-ul este adesea efectuat într-un centru de imagistică, dar la INOVADENT, acesta se realizează în clinică.

Acest tip de radiografie 3D evidențiază nivelul osului maxilar, dinții incluși, rămași în grosimea maxilarelor sau eventualele tumori, ce nu se observă pe radiografii dentare simple. Aceasta se folosește frecvent în mai multe discipline ca metodă de diagnosticare: implantologie, endodonție, ortodonție, chirurgie, una dintre cele mai importante funcții ale acesteia fiind aceea de a simula implantarea dentară.

Principalul avantaj al tomografiei dentare CBCT sunt timpii reduși în care se realizează și acuratețea imaginilor oferite. Tomografia dentară CBCT este folosită și în ortodonție, pentru un diagnostic clar și pentru un plan de tratament eficient.

Beneficiile radiografiei dentare digitale

Beneficiile radiografiilor dentare digitale în comparație cu radiografiile dentare tradiționale includ următoarele:

  • Radiografiile digitale dezvăluie mici zone ascunse de carie între dinți sau sub restaurările existente (obturații), infecții osoase, boli ale gingiilor (parodontale), abcese sau chisturi, anomalii de dezvoltare și tumori care nu pot fi detectate doar la o examinare dentară vizuală;
  • Radiografiile digitale pot fi vizualizate instantaneu pe orice ecran computerizat, fiind ușor manipulate pentru a îmbunătăți contrastul și a vedea toate detaliile necesare întocmirii unui plan de tratament adecvat;
  • Acestea pot fi transmise electronic specialiștilor fără pierderi de calitate;
  • Doză de radiații mult mai mică necesară efectuării radiografiei. Radiografia dentară nu afectează organismul la fel de mult pe cât o fac celelalte tipuri. În timpul unei expuneri pentru o radiografie dentară clasică, pacientul absoarbe 5 microsieverți de radiații, iar în timpul unei radiografii digitale, unul singur – o cantitate neglijabilă, fără efecte notabile pe termen lung asupra sănătății;
  • Imagini mult mai clare, cu detalii mai multe, pentru un diagnostic optim. O neclaritate în radiografie poate însemna o eroare de diagnostic și o eroare de tratament, timp pierdut, agravarea stării de sănătate dentară și afectarea altor dinți învecinați .

Tehnica radiologică a atins în prezent un nivel foarte înalt, ce permite obţinerea de imagini foarte clare, cu radiaţii mult reduse, prin radiografiile digitale.

În cadrul clinicii noastre, tehnologia avansată a echipamentelor de ultimă oră şi cea mai înaltă calitate în plan mondial vă asigură rezultate deosebite, cu minim de riscuri.

La INOVADENT vă punem la dispoziție toate tipurile de radiografii dentare pentru stabilirea unui diagnostic și plan de tratament corect. Astfel, nu este nevoie deplasarea într-un centru radiologic, clinica noastră având unul dintre cele mai performante aparate radiologice digitale din Iași.

Astfel, oferim servicii de calitate, radiografii digitale ce evidențiază atât structurile dentare, cât și sinusurile frontale, regiunea zigomatică , toate cu radiații minime și comfort maxim pentru pacient.

Radiografiile se pot furniza doar în format digital.
Radiografie panoramică digitală (OPG)
100 lei
Radiografie retroalveolara digitală
50 lei
Teleradiografie de profil
100 lei
Rx bitewing
50 lei
Computer tomograf complet maxilar/mandibulă
280 lei
Computer tomograf parțial maxilar/mandibulă
180 lei
Computer tomograf bimaxilar
500 lei
Examen ortodontic (OPG+ TELE)
180 lei

Întrebări frecvente

Ce este radiologia digitală și cum funcționează?

Radiologia digitală este o tehnică modernă de imagistică medicală care folosește senzori digitali în locul filmelor radiografice tradiționale.

Care sunt avantajele radiologiei digitale față de radiografia tradițională?

Radiologia digitală oferă mai multe avantaje, printre care:
Reducerea timpului de expunere la radiații pentru pacienți.
Posibilitatea de a ajusta și îmbunătăți imaginile în mod digital.
Stocarea și distribuirea electronică a imaginilor, fără a mai fi nevoie de filme radiografice.
Posibilitatea de a partaja rapid imaginile cu alți specialiști pentru consultări și diagnosticare.

Este necesară pregătire specială pentru a folosi echipamentele de radiologie digitală?

Da, personalul care operează echipamentele de radiologie digitală trebuie să fie instruit și să dețină certificări corespunzătoare în utilizarea și interpretarea imaginilor radiologice. Aceasta asigură o utilizare corectă și sigură a tehnologiei în cadrul cabinetului stomatologic.

Contactează-ne